FANDOM


Παιχνίδι Ρόλων Ζωντανής Δράσης (Live Action Role Playing, LARP)

Ένα παιχνίδι ρόλων ζωντανής δράσης είναι ένας συνδυασμός μαχητικού αθλήματος με αυτοσχεδιαστικό θεατρικό παιχνίδι. Κάθε παίκτης υποδύεται ένα χαρακτήρα με τη δική του προσωπικότητα, το δικό του όνομα και το δικό του υπόβαθρο μέσα στο γενικότερο κόσμο. Ακολουθώντας τους κανόνες, εκτυλίσσεται η ιστορία με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους παίκτες.

Σε ένα παιχνίδι ρόλων, το σημαντικότερο είναι οι χαρακτήρες τους οποίους ενσαρκώνουν οι παίκτες, είτε ανήκουν σε κάποια φατρία είτε είναι ανεξάρτητοι. Ένας χαρακτήρας μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό όσο ένας περιπλανώμενος πολεμιστής, μία βάρβαρη μια άγριας φυλής ή ακόμα και ένας χωρικός, ή κάτι τόσο περίπλοκο όσο ένας μυστηριώδης μάγος, μια πριγκίπησσα με έφεση στην πολιτική ή ένας επίδοξος βασιλιάς. Είναι στο χέρι σας να φτιάξετε το χαρακτήρα σας όπως τον επιθυμείτε για να γίνει κι αυτός μέρος του κόσμου- επικοινωνήστε με οποιοδήποτε μέλος της διοργάνωσης για να σας κατευθύνει. Ο,τιδήποτε επιπλέον μπορείτε να το ανακαλύψετε μέσα στο παιχνίδι.

Επειδή όμως πρόκειται για ένα ζωντανό παιχνίδι ρόλων, σημασία έχει να υποδυθείτε το χαρακτήρα σας. Τα βασικά που θα χρειαστείτε είναι μια στολή απαραίτητη για το χαρακτήρα σας, η οποία δεν χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη στην αρχή - το σημαντικό είναι να φαίνεται όσο περισσότερο μεσαιωνικό και όσο λιγότερο μοντέρνο γίνεται. Αν σας ενδιαφέρει να πάρετε μέρος και στις μάχες, θα χρειαστείτε αρχικά ένα όπλο και πιθανότατα και κάποια πανοπλία. Τα όπλα είναι φτιαγμένα από PVC και αφρολέξ ώστε να είναι απόλυτα ασφαλή, και οι πανοπλίες είναι κατασκευασμένες από πραγματικά υλικά (δέρμα ή δερματίνη, μέταλλο). Συχνά γίνονται διάφορα workshops, έχετε το νου σας!

Το παιχνίδι το ίδιο εκτυλίσσεται στα Events- εκεί διαδραματίζεται η ιστορία. Τα κανονικά Events γίνονται σε εξωτερικούς χώρους όπου έχουμε τη δυνατότητα να απλωθούν οι παίκτες και να πολεμήσουν ή συναναστραφούν κατά πως θέλουν, ενώ τα Social Events γίνονται σε κλειστούς χώρους και περιλαμβάνουν μόνο διάδραση και κουβέντα μεταξύ των παικτών. Ανεξάρτητα της φύσης του event, η ιστορία εκτυλίσσεται με βάση τους παίκτες, τα λόγια τους και τις πράξεις τους- τις αποφάσεις τις παίρνεις εσύ όπως κάθε παίκτης.

Η Aeοnia

Το δικό μας LARP διαδραματίζεται μέσα στον φανταστικό κόσμο της Aeonia, έναν κόσμο που γεωγραφικά μοιάζει πολύ με τη σημερινή Ελλάδα, κι όλοι οι τόποι που έχετε γνωρίσει ή επισκεφτεί έχουν αποκτήσει μια μυθική χροιά ενός φανταστικού βασιλείου.

Έρημος στα ερείπια της Αθήνας, η παλιά πρωτεύουσα στο Ναύπλιο, νησιά μεγάλα και μικρά με δάση μαγικά και αιμοδιψείς πειρατές, κι ένας βασιλιάς να κρύβεται στο οχυρωμένο νησί της Κρήτης. Ο Βασιλιάς Μάξιμος, σφετεριστής του θρόνου, παράτησε το λαό του έρμαιο και κρύφτηκε όταν από τις ομίχλες του βορρά εισέβαλλε η Μάστιγα, ορδές δαιμόνων από άλλους κόσμους που κατακρεούργησαν τα πάντα στο πέρασμα τους. Έχουν περάσει χρόνια από τότε που η εισβολή της Μάστιγας ανασχέθηκε, αλλά καραδοκεί στις άγνωστες και σκοτεινές γωνιές του κόσμου.

Τη θέση ενός ενωμένου βασιλείου έχουν πάρει διάφορες φατρίες, από αυτοκρατορίες και δουκάτα μέχρι φυλές βαρβάρων και θρησκευτικές οργανώσεις, οι οποίες μάχονται ή συνεργάζονται για τη δική τους ατζέντα. Αυτό που καθιστά όμως μοναδικό τον κόσμο είναι ότι οι φατρίες αυτές είναι ομάδες παικτών: τις έχουν δημιουργήσει εξαρχής οι παίκτες και εκείνοι παίρνουν τις αποφάσεις.

Κανόνες Καλής Συμπεριφοράς

Το LARP είναι ένα παιχνίδι εμπιστοσύνης . Είναι πολύ εύκολο κάποιος να “κλέψει” αν θέλει. Όμως το να κάνει κάτι τέτοιο, κάνει λιγότερο διασκεδαστικό το παιχνίδι για τον ίδιο και για τους άλλους. Ομοίως, είναι πολύ εύκολο κάποιος να νομίζει ότι οι συμπαίκτες του “κλέβουν”. Και ίσως το κάνουν, επίτηδες ή κατά λάθος. Τελικά όμως αυτό που έχει σημασία, είναι να παίζουμε όλοι και να περνάμε καλά. Για αυτό έχει μεγάλη σημασία τόσο το να προσπαθείτε να μην “κλέβετε” οι ίδιοι (μετρώντας λάθος χτυπήματα, παραβαίνοντας τους κανόνες κοκ) όσο και το να εμπιστεύεστε τους συμπαίκτες σας, και να δείχνετε κατανόηση στα λάθη τους.

Φυσικά πάντα θα υπάρχουν παραβάσεις και διαφωνίες. Σε αυτή την περίπτωση απευθυνθείτε σε κάποιον GM, μην τσακωθείτε με τους συμπαίκτες σας για μία παρεξήγηση. Είναι πάντα θεμιτό να κάνετε καλοπροαίρετες παρατηρήσεις στους συμπαίκτες σας, ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ (και όχι επιτόπου) σε περίπτωση που πιστεύετε ότι κάτι γίνεται λάθος, αλλά δεν υπάρχει λόγος να επιμένετε αν για κάποιον λόγο ο συμπαίκτης σας δεν ακολουθεί αυτά που του λέτε. Μπορεί πάντα να υπάρχει κάποιος λόγος που δεν γνωρίζετε!

Πιο συγκεκριμένα, μερικά θέματα που απαιτούν προσοχή:

 1. Απαγορεύεται να χρησιμοποιείτε γνώσεις που έχετε εκτός παιχνιδιού και δεν θα είχε ο χαρακτήρας σας μέσα στο παιχνίδι.  
 2. ΔΕΝ παίρνουμε ΠΟΤΕ αντικείμενα που ανήκουν στον παίκτη, όπως όπλα, πανοπλίες, γριμόρια, κοκ χωρίς την ΡΗΤΗ άδεια του. Μπορείτε να πάρετε νομίσματα και άλλα αντικείμενα που είναι κομμάτια του παιχνιδιού ή έγγραφα ή άλλα Props που τα παρέχει η διοργάνωση και έχει δηλώσει πως είναι διαθέσιμα προς κλοπή.  
 3. Αν επιθυμείτε να “καταστρέψετε” τον οπλισμό ή το μαγικό γριμμόριο ενός άλλου παίκτη, μπορείτε να το κάνετε ΜΟΝΟ μεταφορικά (φυσικά δεν χαλάτε το παραμικρό από τα αντικείμενα). Δείτε τον απαραίτητο κανόνα. 
 4. Δεν ψάχνουμε ΠΟΤΕ με φυσική επαφή οποιονδήποτε παίκτη χωρίς την άδεια του. Ομοίως για οποιαδήποτε φυσική επαφή. 
 5. Το χτύπημα το μετράει ΠΑΝΤΑ αυτός που το δέχεται. ΜΗΝ φωνάζετε σε κάποιον "σε χτύπησα, σε χτύπησα", ακόμη κι αν έχετε δίκιο, απλά χαλάτε το παιχνίδι. 
 6. Δεν διακόπτουμε το παιχνίδι γιατί νομίζουμε πως κάποιος κλέβει. Αν είναι απαραίτητο, ενημερώνουμε ΜΕΤΑ κάποιο μέλος της διοργάνωσης. 
 7. Δεν είμαστε απρόσεκτοι με την δύναμη μας, και έχουμε πάντα την ασφάλεια των συμπαικτών μας κατά νου. 
 8. Σεβόμαστε πάντα τις αποφάσεις τις διοργάνωσης.

 Τέλος, οι κανόνες είναι απλά λέξεις. Πάντα θα υπάρχει τρόπος να τις ερμηνεύσει κάποιος όπως θέλει, και να τους χρησιμοποιήσει όπως θα ήθελε. Παρόλα αυτά, ζητάμε από εσάς να προσπαθήσετε να τηρήσετε το πνεύμα τον κανόνων περισσότερο από το γράμμα του. Μην κάνετε κάτι στους συμπαίκτες σας που δεν θα σας άρεσε να σας έκαναν άλλοι.

In Game (IG) & Out of Game (OOG)

Ένας βασικός διαχωρισμός που πρέπει να μάθει κάθε νέος παίκτης είναι το In-Game (IG) και το Out of Game (OOG), ενίοτε γνωστά και ως In Character (IC) και Out of Character (OOC).

 • In Game είναι όταν ένας παίκτης υποδύεται το χαρακτήρα του, μιλάει όπως ο χαρακτήρας του και παίζει κανονικά εκείνη τη στιγμή, επομένως όλοι οι υπόλοιποι χαρακτήρες συναναστρέφονται μαζί του κανονικά. Θεωρούμαστε πως είμαστε in-game πάντα εκτός αν δηλώνουμε ξεκάθαρα πως είμαστε Out of Game.
 • Out of Game είναι όταν ένας παίκτης ΔΕΝ υποδύεται το χαρακτήρα του εκείνη τη στιγμή και είναι ο ίδιος. Δεν παίζει, δεν συμμετέχει σε μάχη, μιλάει κανονικά σαν τον εαυτό του (π.χ. μπορεί να πρέπει να ξεκαθαρίσει κάτι ή να πει κάτι σημαντικό). Για να είμαστε out of game για λίγο, βάζουμε το χέρι μας ή το όπλο μας στο κεφάλι μας, για όσο χρειάζεται. Αν πρέπει να είμαστε Out of Game για περισσότερη ώρα (π.χ. υπάρχει ανάγκη), φοράμε (κι αν δεν έχουμε ζητάμε) ένα γιλέκο αντανάκλασης (reflective vest) για να φαίνεται ξεκάθαρα πως είμαστε Out of Game.

Είναι πολύ σημαντικό να ελαχιστοποιούμε το Out of Game για να μην διακόπτεται το παιχνίδι. Περιστατικά κατάχρησης του κανόνα (π.χ. βγαίνω Out of Game γιατί με στρίμωξαν οι εχθροί) θα τιμωρούνται αυστηρά.

Βασικοί Κανόνες για νέους παίκτες

Ως νέοι παίκτες, οφείλετε να γνωρίζετε τους εξής δέκα βασικούς κανόνες, και σε περίπτωση που κάτι αντιβαίνει αυτούς τους κανόνες δεν βιαζόμαστε να σκεφτούμε πως μας έκλεψαν (υπάρχουν κι άλλοι κανόνες και ιδιότητες στο παιχνίδι). Αφού κατανοήσετε τα παρακάτω, καλό είναι να προχωρήσετε και στους υπόλοιπους κανόνες, αλλά αυτά είναι απαραίτητα.

 1. Άνευ πανοπλίας, ένα χτύπημα στο στήθος και είμαστε ετοιμοθάνατοι. Χτύπημα στο άκρο, χάνουμε το άκρο. Αν έχουμε χάσει το άκρο, και δεχθούμε κι άλλο χτύπημα, είμαστε ετοιμοθάνατοι. Ένας ετοιμοθάνατος χαρακτήρας χάνει τις αισθήσεις του, πέφτει κάτω, και αν δεν θεραπευθεί σε 5 λεπτά, πεθαίνει.
 2. Αν φοράμε πανοπλία, βρίσκουμε πόσους Πόντους Θωράκισης δίνει, και μπορούμε να αγνοήσουμε τόσα χτυπήματα όσα οι Πόντοι Θωράκισης, εφόσον τα χτυπήματα αυτά είναι σε σημεία που καλύπτει η πανοπλία.
 3. Αν μας κόψουν το λαιμό, ή μας δώσουν ένα τελειωτικό χτύπημα όσο είμαστε ετοιμοθάνατοι, πεθαίνουμε.
 4. Αν μας πετύχει ένα κόκκινο μπαλάκι ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ (ακόμη κι αν είναι σε όπλο), τότε πέφτουμε ετοιμοθάνατοι. Αν μας πετύχει στην ασπίδα, η ασπίδα αχρηστεύεται (την αφήνουμε κάτω ή στην άκρη) και δεχόμαστε καίριο πλήγμα στο χέρι.
 5. Αν μας πετύχει ένα μπλε μπαλάκι στο στήθος, την πλάτη ή το κεφάλι, τότε πέφτουμε αναίσθητοι για 10'. Αν μας πετύχει οπουδήποτε αλλού, διαλέγουμε αν θα παραλύσουν τα χέρια (δεν πολεμάμε) ή τα πόδια (μένουν ριζωμένα στο έδαφος) για 1 λεπτό, και αν σε αυτό το 1 λεπτό μας πετύχει πάλι μπλε μπαλάκι οπουδήποτε, πέφτουμε αναίσθητοι για 10'.
 6. Οποιοδήποτε άλλο ξόρκι, ακολουθούμε τις οδηγίες του παίκτη που το έκανε. Αν είναι επιθετικό ξόρκι (γιατί είναι εχθρός μας), και δεν ξέρουμε τι ακριβώς κάνει και δεν έχουμε χρόνο για οδηγίες (π.χ. μάχη), απλά πέφτουμε κάτω για τα επόμενα 10', αναίσθητοι, μέχρι να μας πει κάποιος τι γίνεται.
 7. Αν μας χτυπήσουν τρεις φορές γερά την ασπίδα με μεγάλο όπλο με πορτοκαλί κορδέλα, η ασπίδα σπάει.
 8. Αν μας χτυπήσουν με όπλο με πράσινη κορδέλα και προκαλέσει καίριο πλήγμα, τότε σε 30 δευτερόλεπτα είμαστε νεκροί αν δεν μας θεραπεύσει κάποιος.
 9. Αν είμαστε τραυματισμένοι ή χάλασε η ασπίδα μας ή η πανοπλία μας, μπορούμε να κάνουμε Ξεκούραση. Καθόμαστε στο ίδιο σημείο για 30 λεπτά χωρίς να πολεμάμε ή να κάνουμε ξόρκια, και θεωρείται πως θεραπεύουμε όλες τις πληγές, επισκευάζουμε τις πανοπλίες και τις ασπίδες.
 10. Αν πεθάνουμε, περιμένουμε να τελειώσει η μάχη (αφού μας ψάξουν κτλ), και κατευθυνόμαστε αμέσως με το χέρι ή το όπλο να ακουμπάει το κεφάλι (δηλώνοντας πως είμαστε Out of Game) προς το Θεραπευτήριο, όπου θα λάβουμε οδηγίες.