FANDOM


Ζώνες Πληγμάτων & Χτυπήματα

Ζώνες χτυπημάτων σε μάχη σώμα με σώμα- πού δέχεστε ένα χτύπημα.

 • Πλήγμα χεριού : Από καρπό μέχρι ΚΑΙ ώμο.
 • Πλήγμα ποδιού :  Από αστράγαλο μέχρι μηρό και στην οπίσθια ισχιακή ζώνη.
 • Πλήγμα κορμού : Από κοιλιακή χώρα μέχρι και θώρακα και από τον κόκκυγα έως και την ωμοπλάτη.
 • Άκυρα χτυπήματα : Χέρια κάτω από τον Καρπό και πόδια κάτω από τον αστράγαλο.
 • Απαγορευμένα χτυπήματα : Λαιμός, κεφάλι και πρόσθια ισχιακή ζώνη.

Μάχη σώμα με σώμα

 1. Οι παίκτες απαγορεύεται να πιάσουν, να ακινητοποιήσουν,  και να σπρώξουν/βαλουν τρικλοποδια με το σώμα ή με τη χρήση κάποιου όπλου τους αντιπάλους τους.
 2. Οι παίκτες απαγορεύεται να χτυπήσουν τους αντιπάλους τους με οποιοδήποτε μέρος του σώματος ή του εξοπλισμού τους εξαιρουμένων των όπλων και πακέτων μαγείας τους που έχουν περάσει τον απαραίτητο έλεγχο ασφαλείας (Χτυπήματα με την χρήση ασπίδας ή την λαβή του όπλου δεν επιτρέπονται).
 3. Οι παίκτες οφείλουν, να ανακόπτουν την ορμή της επίθεσής τους και προειδοποιούν τον αντίπαλό τους σε περίπτωση που εκείνος εν αγνοία του κινείται επικίνδυνα προς κάποιο εμπόδιο, που βρίσκεται εκτός του οπτικού του πεδίου (δένδρο, πέτρα, απότομη αλλαγή του εδάφους, περαστικό κ.λπ.).
 4. Οι παίκτες έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν σπρώξιμο με ανοικτή παλάμη στο όπλο ενός αντιπάλου (ΟΧΙ σε ασπίδα ή άκρα ή σώμα). Αν το σπρώξιμο είναι πάνω στην "κόψη" ενός σπαθιού, μαχαιριού, ή αντίστοιχου όπλου, τότε ο παίκτης οφείλει να θεωρήσει πως δέχθηκε χτύπημα στο χέρι που χρησιμοποίησε.

Μάχη εξ αποστάσεως

 1. Χέρια κάτω από τον Καρπό και πόδια κάτω από τον αστράγαλο θεωρούνται έγκυρα χτυπήματα για όλα τα βλητικά όπλα και πακέτα μαγείας και υπάγονται στις αντίστοιχες ζώνες
 2. Οι παίκτες με βλητικά όπλα απαγορεύεται να στοχεύουν και να χτυπούν στο λαιμό, το κεφάλι και την πρόσθια ισχιακή ζώνη ανεξαρτήτου αποστάσεως. Οποιοδήποτε χτύπημα σε αυτές τις περιοχές θεωρείται άκυρο. Παίκτες οι οποίοι συστηματικά μπλοκάρουν βέλη με το κεφάλι θα δεχθούν παρατήρηση, και αν συνεχίσουν, τιμωρία.
 3. Τα πακέτα μαγείας εξαιρούνται από την απαγόρευση χτυπήματος στο κεφάλι και για αυτά θεωρείται πλήγμα κορμού.
 4. Κανένα βλητικό όπλο (βέλος ή πακέτο μαγείας) δεν προκαλεί χτύπημα αν πρώτα χτυπήσει στο έδαφος, σε κομμάτι του περιβάλλοντος, ή σε άλλον στόχο και μετά με αναπήδηση πετύχει κάποιον.

Δολοφονίες & Πισώπλατα χτυπήματα

 1. Επιτρέπεται σε παίκτες να χρησιμοποιούν όπλα τα οποία διαθέτουν λεπίδα για να “κόψουν” το λαιμό ενός παίκτη. Αυτό πρέπει να γίνεται πάντα με προσοχή και μηδενική δύναμη, και πάντα με “σύρσιμο” της λεπίδας και ΠΟΤΕ με κάρφωμα στο λαιμό. Ανεξαρτήτως περιπτώσεων, μια τέτοια κίνηση επιτρέπεται μόνο με όπλα που διαθέτουν “λεπίδα” Κάποιος ο οποίος του έχει κοπεί ο λαιμός πεθαίνει αμέσως, δεν πέφτει απλά αναίσθητος.
 2. Αν ένας παίκτης έρθει πίσω από την πλάτη ενός άλλου παίκτη κρατώντας όπλο, και ο στόχος δεν τον έχει αντιληφθεί, μπορεί να τον ρίξει αναίσθητο ή να τον σκοτώσει αν ο στόχος δεν φοράει κράνος. Για να γίνει αυτό, ο παίκτης πρέπει να περάσει το ελεύθερο χέρι του γύρω από τους ώμους του στόχου, ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ, και να κα΄νει τρια ελαφριά ταπ στο στήθος του, λέγοντας "ΑΝΑΙΣΘΗΤΟΣ" (Unsconscious) ή "ΝΕΚΡΟΣ" (Safety Kill), το οποίο καταλήγει στο αντίστοιχο αποτέλεσμα.

Ζωή και Θάνατος

Πόντοι Ζημιάς & Χτυπήματα

Όλα τα όπλα προκαλούν έναν πόντο Ζημιάς με κάθε χτύπημα. Γι' αυτό όπου αναφέρετε χτύπημα, είναι ένας Πόντος Ζημιάς.

Καίρια πλήγματα

Όταν δεχθείτε ένα χτύπημα σε μία έγκυρη ζώνη και δεν έχετε Πόντους Θωρακίσεως, ούτε κάποιο προστατευτικό ξόρκι, τότε το πλήγμα θεωρείται καίριο. Ανάλογα με το πού δεχθήκατε το πλήγμα έχει και το ανάλογο αποτέλεσμα:

 • Κορμός:  Πέφτετε Ετοιμοθάνατος (Dying).
 • Χέρι: Το χέρι αχρηστεύεται, δεν μπορεί να κρατήσει τίποτα- αν κρατάτε όπλο ή ασπίδα αφήστε την. Βάλτε το χέρι πίσω στην πλάτη ή αφήστε το να κρέμεται.
 • Πόδι: Το πόδι αχρηστεύεται. Δεν μπορείτε να τρέξετε, πρέπει να το σέρνετε και να μην κάνετε γρήγορες κινήσεις με αυτό. ΠΟΤΕ δεν χοροπηδάμε με το εναπομείναν πόδι.

Αν δεχθείτε ένα δεύτερο καίριο πλήγμα σε άκρο (είτε λειτουργικό είτε αχρηστευμένο), τότε πέφτετε Ετοιμοθάνατος (Dying).

Καταστάσεις Ζωής & Θανάτου

Ένας χαρακτήρας μπορεί να είναι υγιέστατος, νεκρός, ή μπορεί να φτάσει σε μία από τις ενδιάμεσες καταστάσεις. Για χάριν ευκολίας, ορίζονται οι εξής:

 1. Υγιής (Healthy): Ένας χαρακτήρας ο οποίος είναι υγιής δεν έχει δεχθεί κανένα Καίριο Πλήγμα. Απόλυτα λειτουργικός.
 2. Τραυματισμένος (Wounded): Ένας χαρακτήρας ο οποίος έχει δεχθεί ένα Καίριο Πλήγμα σε χέρι ή πόδι και έχει χάσει τη χρήση του. Δεν είναι σε κίνδυνο να πεθάνει, αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το τραυματισμένο άκρο. Αν Ξεκουραστεί (Rest), τότε επαναφέρεται η χρήση του άκρου. Αν επανέλθει η χρήση του άκρου, με ξεκούραση ή μαγεία, επανέρχεται στην κατάσταση του Υγιή (Healthy).
 3. Λαβωμένος (Crippled): Ένας χαρακτήρας ο οποίος είναι λαβωμένος δεν μπορεί να πολεμήσει, να κάνει ξόρκια, ή να κινηθεί πιο γρήγορα από αργό περπάτημα ή σύρσιμο χωρίς βοήθεια. Ένας Λαβωμένος χρειάζεται να ξεκουραστεί για να γίνει Υγιής.
 4. Ετοιμοθάνατος (Dying): Ένας χαρακτήρας που είναι πληγωμένος θανάσιμα (έχει δεχθεί καίριο πλήγμα στον κορμό ή δύο καίρια πλήγματα) πέφτει αμέσως κάτω, δεν έχει τις αισθήσεις του (είναι αναίσθητος επ'αόριστον), και αν δεν σταθεροποιηθεί με κάποια θεραπεία ή ξόρκι, τότε στα 5 λεπτά πεθαίνει (bleed out). Επίσης πεθαίνει αν κάποιος του επιφέρει τελειωτικό χτύπημα. Αν σταθεροποιηθεί με κάποιο τρόπο, τότε είναι Λαβωμένος (Crippled) και Αναίσθητος (Unconscious).
 5. Αναίσθητος (Unsconscious): Ένας χαρακτήρας ο οποίος είναι αναίσθητος και αβοήθητος. Μετά από 10', ένας αναίσθητος ξυπνάει. Κάποιος μπορεί να είναι αναίσθητος ακόμη κι αν είναι υγιής, τραυματισμένος ή λαβωμένος.

Θάνατος

 1. Ένας χαρακτήρας πεθαίνει εάν όντας ετοιμοθάνατος δεν τον σταθεροποιήσει κάποιος (με ξόρκια, ικανότητες ή αντικείμενα) εντός 5 λεπτών από τη στιγμή που έπεσε.
 2. Οποιοσδήποτε παίκτης μπορεί να επιφέρει ένα Τελειωτικό Πλήγμα (Coup de Grace) σε έναν ετοιμοθάνατο χαρακτήρα. Για να το κάνει αυτό πρέπει να σταθεί από πάνω του και να του κόψει το λαιμό, να τον καρφώσει στο στήθος, ή να κάνει κάποια άλλη μεγάλη κίνηση με αγχέμαχο όπλο η οποία διαρκεί τουλάχιστον 5 δευτερόλεπτα πάνω από τον ετοιμοθάνατο (δεν χρειάζεται να μετράει δυνατά). Αν το κάνει αυτό, ο χαρακτήρας πεθαίνει αμέσως.
 3. Αφού ένας χαρακτήρας πεθάνει, τότε πρέπει να περιμένει μέχρι το τέλος της μάχης (για να τον ψάξουν, να τον σηκώσουν, κτλ) και μετά να κατευθυνθεί το συντομότερο δυνατό στο ορισμένο σημείο του Θεραπευτηρίου (Infirmary), με το χέρι ή το όπλο να ακουμπάει στο κεφάλι του αφού είναι φανερά εκτός παιχνιδιού.
 4. Ένας χαρακτήρας θυμάται τα πάντα όταν επιστρέψει στη ζωή, ΕΦΟΣΟΝ είχε τις αισθήσεις του (αν κάποιος τον χτύπησε πισώπλατα και τον έριξε ετοιμοθάνατο, δεν μπορεί να θυμάται ποιος το έκανε αφού ήταν αναίσθητος).

Επιστροφή από το Θάνατο

 1. Ο Θάνατος ενός χαρακτήρα δεν είναι ποτέ μόνιμος αν δεν το επιθυμεί ο παίκτης.
 2. Αφού ένας νεκρός χαρακτήρας φτάσει στο Θεραπευτήριο (Infirmary), πρέπει να παραμείνει και να περιμενει να τον επαναφέρουν στη ζωή.
 3. Ένας χαρακτήρας που επανέρχεται στην ζωή είναι στην κατάσταση Λαβωμένος (Crippled). Παραμένει Λαβωμένος για 60', ανεξάρτητα αν Ξεκουραστεί ή όχι, και δεν μπορεί να μειωθεί ή να παρακαμφθεί αυτή η κατάσταση, εκτός αν κάτι αναφέρεται ρητά σε αυτό.
 4. Κάθε χαρακτήρας που αναστήθηκε πρέπει να πληρώσει 1 χρυσό νόμισμα στο Θεραπευτήριο.
 5. Όποιος δεν έχει ή δεν θέλει, τότε θα του ανατίθεται μια συγκεκριμένη μικρή αποστολή (συχνά αγγαρεία), όπως να φέρει νερό, να στείλει ένα μήνυμα, να φέρει κάτι άλλο κτλ.
 6. Όσο κάνει αυτή την αγγαρεία, θεωρείται πως είναι υπό την προστασία του Θεραπευτηρίου. Αυτό δεν σημαίνει πως έχει κάποια επιπλέον ικανότητα, αλλά πως θα υπάρχουν συνέπειες εντός του παιχνιδιού αν εμποδιστεί.
 7. Αν ξαναπεθάνει όσο κάνει την αποστολή, τότε ανασταίνεται πάλι δωρεάν και του δίνεται άλλη αποστολή, αλλά αν πεθάνει κάνοντας κάτι άλλο εκτός της αποστολής δεν του δίδεται άλλη τέτοια ευκαιρία.
 8. Ανά πάσα στιγμή, όποιος κάνει μια τέτοια αποστολή, μπορεί να γυρίσει με ένα χρυσό νόμισμα και να απαλλαχθεί από την υποχρέωση αυτή.
 9. Το Θεραπευτήριο είναι υποχρεωμένο να ανασταίνει ή θεραπεύει οποιονδήποτε έρχεται και ζητάει τη βοήθεια του, είτε έχει να πληρώσει είτε προσφέρει τις υπηρεσίες του, και είναι ουδέτερο ως οντότητα σε πολέμους. ΜΟΝΟ αν υπάρχει ειδικός λόγος εντός παιχνιδιού θα αλλάζει αυτό.

Πανοπλίες, Ασπίδες & Πόντοι Θωρακίσεως

Οι πανοπλίες προστατεύουν το χαρακτήρα δίνοντας έναν αριθμό Πόντων Θωρακίσεως (ΠΘ) που λειτουργούν ως μια αφηρημένη “ασπίδα” η οποία απορροφά χτυπηματα σε βάση ένα προς ένα (1 ΠΘ απορροφά 1 χτύπημα). Αυτό γίνεται ανεξάρτητα του σημείου που δεχθήκατε το πλήγμα. Όταν τελειώσουν οι ΠΘ που σας προσφέρει η πανοπλία σας, δέχεστε καίρια πλήγματα κανονικά σαν να μη την φορούσατε πια.

Για να σας προστατεύσει μια πανοπλία πρέπει το χτύπημα να σας βρει σε σημείο που έχετε πανοπλία. Αν σας πετύχει σε ακάλυπτο σημείο (π.χ. πόδι αν φοράτε μόνο θώρακα), τότε η πανοπλία δεν μετράει καθόλου και υπολογίζεται κατευθείαν ως καίριο πλήγμα.

Οι πανοπλίες δεν δίνουν ξεχωριστά ΠΘ σε κάθε άκρο, αλλά ένα σύνολο το οποίο σας προστατεύει από χτυπήματα ανεξαρτήτως πού τα δέχεστε (εφόσον σας καλύπτει εκεί η πανοπλία). Αν π.χ. έχετε 3 ΠΘ, τότε μπορείτε να απορροφήσετε τα επόμενα 3 χτυπήματα, είτε σας πετύχουν χέρι-πόδι-στήθος, είτε τρεις φορές στο πόδι, είτε οποιονδήποτε συνδυασμό.

Αν έχετε χάσει Πόντους Θωρακίσεως από το μέγιστο που προσφέρει η πανοπλία σας, τότε ο μόνος τρόπος να τους ανακτήσετε είναι Ξεκούραση, το ξόρκι Mending, η αλχημιστική Κόλλα, ή οποιοδήποτε άλλο μέσο που αναφέρει συγκεκριμένα πως επισκευάζει την Πανοπλία.

Είδη Πανοπλιών

Υπάρχουν τρεις τύποι πανοπλίας. Οι ελαφριές, οι μεσαίες και τέλος οι βαριές πανοπλίες.

 1. Οι ελαφριές πανοπλίες συνήθως είναι δερμάτινες ή ακετώνες (padded armour/gambesons), ή σύνθετες μεταλλικές πανοπλίες όπως οι μεσαίες αλλά που δεν ικανοποιούν τα απαραίτητα κριτήρια, ή απλά ενισχυμένο ύφασμα/δέρμα. 
  • Ακετών (Padded Armour/Gambeson): Στρώσεις από ύφασμα/λινό/βαμβάκι (μία ή περισσότερες) με συνολικό πάχος τουλάχιστον 1 εκ πάχος. 
  • Δέρμα (Leather armor): Στρώσεις από δέρμα (μία ή περισσότερες) με συνολικό πάχος τουλάχιστον 2 χιλιοστά. Αυτό ισχύει είτε πρόκειται για ενιαίο κομμάτι δέρματος είτε για φολίδες από δέρμα. 
  • Δερματίνη (Leatherette armor): Στρώσεις από δερματίνη (μία ή περισσότερες) με συνολικό πάχος τουλάχιστον 3 χιλιοστά, ή δύο στρώσεις δερματίνης ανάμεσα από τις οποίες υπάρχουν άλλα υλικά. Αυτό ισχύει είτε πρόκειται για ενιαίο κομμάτι δέρματίνης είτε για φολίδες από δερματίνη. 
  • Ενισχυμένο Ύφασμα/Δέρμα: Αν ράψετε ή πριτσινώσετε κρίκους ή μικρές πλάκες μετάλλου σε μια στρώση υφάσματος, δέρματος ή δερματίνης, τότε μετράει σαν ελαφριά πανοπλία. 
  • Κρίκοι (Ring Armour): Υποδεέστερης ποιότητας αλυσιδωτός, ο οποίος δεν πληροί τα κριτήρια του αλυσιδωτού ως μεσαία πανοπλία (κρίκοι μεγαλύτερο από 12 χιλιοστά ή πάχους σύρματος λιγότερο από 1 χιλιοστό). 
 2. Οι μεσαίες πανοπλίες συνήθως είναι σύνθετες μεταλλικές πανοπλίες ή αποτελούμενες από κρίκους (αλυσιδωτές), φολίδες (φολιδωτές) ή μικρές πλάκες (λεπιδωτές), ή από κατάλληλα επεξεργασμένο σκληρό και παχύ δέρμα (cuir bouilli) η από μεγάλες πλάκες σαν θωρακισμένο γιλέκο (coat of plates) 
  • Αλυσιδωτός Θώρακας (Mail Armour): Από πάχος σύρματος τουλάχιστον 1 χιλιοστό, με μέγιστη εσωτερική διάμετρο κρίκων 12 χιλιοστά. Οι κρίκοι πρέπει να είναι πλεγμένοι μεταξύ τους. Αν το σύρμα είναι πιο λεπτό ή οι κρίκοι μεγαλύτεροι, τότε μετράει για ελαφριά πανοπλία και δεν συνδυάζεται με άλλες πανοπλίες. 
  • Βρασμένο Δέρμα (Cuir Bouilli): Κατάλληλα επεξεργασμένο και σκληρό δέρμα πάχους τουλάχιστον 2 χιλιοστών. 
  • Θωρακισμένο γιλέκο (Coat of Plates): Οι πλάκες που το αποτελούν πρέπει να είναι τουλάχιστον 1 χιλιοστό σε πάχος, αλλά μπορούν να ξεπερνούν το 10 χ 10 εκ σε διαστάσεις, με μέγιστο το 20 χ 20 εκ. Ωστόσο δεν πρέπει να αφήνουν κενά μεταξύ τους άνω του 1 εκ.
  • Λεπιδωτός/Φολιδωτός Θώρακας (Lamellar/Scale Armour): Πάχος λεπίδων ή φολίδων τουλάχιστον 0,5 χιλιοστά. Μέγιστες διαστάσεις 10 χ 10 εκ. 
 3. Οι βαριές πανοπλίες συνήθως είναι από συμπαγές μέταλλο, πάχους τουλάχιστον 1 χιλιοστό αν πρόκειται για κατάλληλα βαμμένο και ανθεκτικό ατσάλι, αλλιώς τουλάχιστον 1,5 χιλιοστό από άλλα μέταλλα (ΟΧΙ λεπτό αλουμίνιο ή άλλα μη ανθεκτικά μέταλλα), όπως οι κλασσικές ιπποτικές πανοπλίες (Plate Armour) ή οι ρωμαϊκές πανοπλίες (Lorica Segmentata). 
  • Πανοπλία από Πλάκες (Plate Armour): Από ενωμένες πλάκες μετάλλου καταλλήλου πάχους. 
  • Τμηματικός Θώρακας (Lorica Segmentata): Από ενιαίες λάμες μετάλλου καταλλήλου πάχους. 
 4. Τα κράνη πρέπει να είναι ικανοποιητικά προστατευτικά (μέταλλο, πολύ σκληρό και παχύ δέρμα κτλ) και να καλύπτουν τουλάχιστον το πάνω μέρος του κεφαλιού (το πρόσωπο είναι προαιρετικό). 

Οι κατηγορίες των πανοπλιών δεν είναι γραμμένες σε πέτρα. Για να ξεκαθαρίσετε τι είδους πανοπλία έχετε θα πρέπει να προτείνετε την κατηγορία που θεωρείτε σωστή για την πανοπλία σας, και να ζητήσετε από τον Safety Marshal να την αξιολογήσει ως προς την ασφάλεια της και ως προς το αν όντως ανήκει στην δεδομένη κατηγορία. Ο λόγος του Safety Marshal είναι απόλυτος και δεν αμφισβητείται από κανέναν. Για την αποδοχή ή την απόρριψη μιας πανοπλίας, ο Safety Marshal και ο Costume Marshal έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο.

Υπολογισμός Πόντων Θωράκισης

 1. Οι Πόντοι Θωρακίσεως σας υπολογίζονται από το είδος της πανοπλίας που φοράτε στον κορμό σας- αν είναι ελαφριά, μεσαία η βαριά, δίνει αντίστοιχα 1, 2, ή 3 Πόντους Θωρακίσεως. Για να θεωρείται καλυμμένος ο κορμός σας, πρέπει προφανώς να καλύπτει το στήθος και την πλάτη.  
 2. Αν φοράτε δύο είδη πανοπλίας (π.χ. gambeson κι από πάνω plate) μετράει μόνο η μία από τις δύο, με μοναδική εξαίρεση τον αλυσιδωτό όπως θα δείτε παρακάτω.
 3. Αν δε φοράτε στον κορμό πανοπλία, αλλά φοράτε στα άκρα, τότε έχετε μόνο 1 Πόντο Θωρακίσεως όσο και να φοράτε.
 4. Αν φοράτε μόνο στο στήθος αλλά όχι στην πλάτη, ή το ανάποδο, έχετε έναν Πόντο Θωρακίσεως λιγότερο (η Ελαφριά μετράει για 0, η Μεσαία για 1 και η Βαριά για 2) από όσο θα είχατε κανονικά.
 5. Για να θεωρείται ένα άκρο καλυμμένο με ένα είδος πανοπλίας πρέπει να είναι καλυμμένο τουλάχιστον το 50% του άκρου (το χέρι από καρπό έως αγκώνα ή από αγκώνα έως ώμο, το πόδι από γλουτό έως γόνατο ή από γόνατο έως αστράγαλο).
 6. Αν και τα τέσσερα άκρα σας (χέρια & πόδια) είναι κατάλληλα καλυμμένα, και τουλάχιστον με ίδια ή καλύτερη πανοπλία από τον κορμό (π.χ. αν φοράτε Μεσαία Πανοπλία στον κορμό, πρέπει να είναι Μεσαία ή Βαριά τα άκρα), παίρνετε +1 Πόντο Θωρακίσεως. Στην περίπτωση που φοράτε Ελαφριά Πανοπλία στον κορμό αλλά Βαριά σε ΟΛΑ τα άκρα, τότε παίρνετε +2 Πόντους Θωρακίσεως.
 7. Το Κράνος δίνει +1 Πόντο Θωρακίσεως εφόσον φοράτε πανοπλία στον κορμό.
 8. Αν φοράτε μόνο κράνος, τότε θεωρείστε πως έχετε έναν Πόντο Θωρακίσεως, ο οποίος ισχύει μόνο για την περιοχή του στήθους (και όχι της πλάτης), αφού το κεφάλι είναι μη επιτρεπτή ζώνη χτυπήματος.
 9. Αν φοράτε κράνος και προστασία στα άκρα, τότε πάλι έχετε μόνο έναν Πόντο Θωρακίσεως, απλώς θεωρείστε πως η περιοχή του στήθους (και όχι της πλάτης) είναι καλυμμένη από πανοπλία.
 10. Αν φοράτε αλυσιδωτό θώρακα (ο οποίος είναι μεσαία πανοπλία από μόνος του), κάτω από μια άλλη πανοπλία, τότε υπολογίζεται η άλλη πανοπλία ως βασική (ακόμη κι αν είναι ελαφριά), και προστίθεται +1 Πόντος Θωρακίσεως (άρα κάποιος με πλήρη ελαφριά πανοπλία και αλυσιδωτό από κάτω έχει 1+1+1 = 3 ΠΘ).
 11. Αν βγάλετε κομμάτια της πανοπλίας σας (πιο πιθανό για το κράνος, απιθανο για άλλα), τότε δε χάνετε από τους τρέχοντες Πόντους Θωρακίσεως αλλά από το μέγιστο (οπότε αν δεν έχετε δεχθεί ζημιά, ναι θα χάσετε Πόντους Θωρακίσεως, αλλά αν π.χ. έχετε 4 Πόντους Θωρακίσεως, έχετε χάσει τους 2 άρα είστε 2/4, και βγάλετε τα περιβραχιόνια σας τότε θα έχετε 2 Πόντους με μέγιστο 3).
Πανοπλία Περίπτωση Όφελος
Ελαφριά Πανοπλία Στον κορμό 1 Πόντος Θωρακίσεως
Μεσαία Πανοπλία Στον κορμό 2 Πόντοι Θωρακίσεως
Βαριά Πανοπλία Στον κορμό 3 Πόντοι Θωρακίσεως
Καλυμμένα Άκρα (Χέρια ΚΑΙ Πόδια) Εξίσου ή περισσότερο Βαριά +1 Πόντος Θωρακίσεως
Καλυμμένα Άκρα (Χέρια ΚΑΙ Πόδια) Ελαφριά στον Κορμό, Βαριά στα άκρα +2 Πόντοι Θωρακίσεως
Κράνος Όσο το φοράτε +1 Πόντος Θωρακίσεως
Αλυσιδωτός Θώρακας Με άλλη πανοπλία +1 Πόντος Θωρακίσεως

Ασπίδες

 1. Οι ασπίδες δεν προσθέτουν Πόντους Θωράκισης στον χαρακτήρα σας, αλλά σας βοηθάνε να αποκρούετε χτυπήματα όπλων, χωρίς να χαλάνε από τα περισσότερα όπλα.
 2. Οι ασπίδες μπορούν να σπάσουν με τρία γερά χτυπήματα από όπλα με πορτοκαλί κορδέλα (ασπιδοφθόρο όπλο). Τα χτυπήματα πρέπει να είναι κοψίματα ή πλήγματα, ΟΧΙ νύξεις.
 3. Σε περίπτωση που μια ασπίδα σπάσει, επισκευάζεται όπως η πανοπλία: με Ξεκούραση, το ξόρκι Mending, αλχημιστική Κόλλα, ή όποιο άλλο μέσο λέει πως επισκευάζει πανοπλία ή ασπίδα. Η ασπίδα επισκευάζεται ταυτόχρονα με την πανοπλία, εκτός αν αναφέρεται ρητά κάτι διαφορετικό.
 4. Αν ένα χέρι κρατάει ασπίδα, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κρατήσει άλλο όπλο ή ασπίδα, ακόμη κι αν αφήνει το χέρι ελεύθερο- μια ασπίδα ανά χέρι. Μπορείτε με το χέρι που κρατάει την ασπίδα να κρατάτε ένα δευτερεύον όπλο (μαχαίρι ή κοντό σπαθί) ή άλλο αντικείμενο, αλλά όχι να το χρησιμοποιήσετε με οποιοδήποτε τρόπο. Ούτε να το χρησιμοποιήσετε ως δεύτερο χέρι σε δίχειρο όπλο (σπαθί ή ακόντιο, π.χ.). Εξαιρέσεις γίνονται μόνο σε πολύ συγκεκριμένους συνδυασμούς όπλων και τύπους ασπίδας.
 5. Ασπίδες στην πλάτη ΔΕΝ σας προστατεύουν από χτυπήματα. Αν φοράτε ασπίδα στην πλάτη, και την πετύχουν, θεωρείτε ότι πέτυχαν κανονικά την πλάτη σας. Κοινώς αν δεν κρατάτε την ασπίδα, δεν σας προστατεύει.
 6. Το αν κάτι θεωρείται ασπίδα ή όχι επαφίεται πλήρως στην κρίση του Safety Marshal. Το να βάλετε μια σανίδα 10 χ 30 εκ που καλύπτει το χέρι σας ενώ το αφήνει πρακτικά ελεύθερο ΔΕΝ θα θεωρηθεί ασπίδα.

Πόντοι Θωρακίσεως και Μαγεία

 1. Υπάρχουν ξόρκια (Barkskin, Dark Armor, Lesser Ward) τα οποία για όσο διαρκούν προσφέρουν Πόντους Θωρακίσεως. Αυτοί λειτουργούν ακριβώς όπως οι Πόντοι Θωρακίσεως που προσφέρουν οι πανοπλίες.
 2. Αν κάποιος φοράει πανοπλία, και δεχθεί ένα τέτοιο ξόρκι ή το κάνει ο ίδιος πάνω του, τότε ή το ξόρκι δεν πιάνει και χάνεται, ή χάνει όλους τους Πόντους Θωρακίσεως που το προσφέρει η πανοπλία που φοράει σαν να καταστράφηκε.
 3. Αν κάποιος φορέσει πανοπλία ενώ είναι υπό την επήρεια ενός τέτοιου ξορκιού, τότε ή χάνει το ξόρκι ή η πανοπλία καταστρέφεται αυτόματα.
 4. Αν ένα ξόρκι προσφέρει επιπλέον πράγματα από Πόντους Θωρακίσεως (π.χ. προστασία από ξόρκια του Lesser Ward ή του Ethereal Mantle), τότε τα επιπλέον πράγματα ισχύουν ακόμη κι αν ισχύουν οι Πόντοι Θωρακίσεως.

Είδη όπλων

 1. Τα αγχέμαχα όπλα κάνουν όλα ένα πόντο ζημιάς με κάθε χτύπημα, ανεξαιρέτως τρόπου χρήσης, διαρρύθμισης, κτλ, για χάριν απλότητος.
 2. Τα εκηβόλα όπλα χωρίζονται στις παρακάτω κατηγορίες, και κάνουν πάντα ένα πόντο ζημιάς επίσης.
  • Τόξα: Τα τόξα όλα περιορίζονται στις 25 λίβρες δύναμη.
  • Βαλλίστρες: Οι Βαλλίστρες όλες περιορίζονται στις 20 λίβρες δύναμη.
  • Όπλα Ρίψης: Δεν επιτρέπονται όπλα ρίψης.


Δεν υπάρχει αυστηρός κανόνας για τη χρήση των όπλων πέραν όσων έχουν ειπωθεί για την ασφάλεια. Υπάρχουν οι εξής γενικοί κανόνες οι οποίοι οφείλουν να τηρούνται άνευ απροόπτου:

 1. Όπλο πάνω από 1 μέτρο πρέπει να χρησιμοποιείται κυρίως με δύο χέρια.
 2. Όπλο πάνω από 2 μέτρα πρέπει να χρησιμοποιείται κυρίως για νύξεις.
 3. Όπλα που χρησιμοποιούνται για να κόψουν λαιμό θα πρέπει να είναι μικρότερα από μισό μέτρο.

Ωστόσο, οι Safety Marshals έχουν το δικαίωμα να περιορίσουν τη χρήση ενός όπλου (π.χ. ένα μεγάλο δίχερο σπαθί να χρησιμοποιείται πάντα με δύο χέρια για λόγους ασφαλείας) ή ακόμη και να το απαγορεύσουν απόλυτα σε περίπτωση που υπάρχει θέμα ασφάλειας ή ακόμα και αισθητικής.

Κάποια όπλα έχουν ειδικές ικανότητες γι’αυτό είναι απαραίτητη η σηματοδότηση με κορδέλες ή ταινίες του σωστού χρώματος για να είναι η αναγνώριση γρήγορη.

Ασπιδοφθόρα όπλα (Πορτοκαλί κορδέλα)

 1. Ορισμένα μεγάλα και βαριά όπλα μπορούν να σπάσουν ασπίδες, όπως πέλεκεις, κεφαλοθραύστες, δίχειρες σπάθες.
 2. Για το αν το όπλο σας έχει το δικαίωμα να είναι ασπιδοφθόρο, ελέγξτε με τον Safety Marshal, πριν από κάθε event.
 3. Ένα ασπιδοφθόρο όπλο πρέπει να είναι μαρκαρισμένο σε εμφανές σημείο με πορτοκαλί κορδέλα.
 4. Για να ισχύσει η ικανότητα πρέπει σε κάθε τέτοιο χτύπημα να φωνάζετε ΘΡΑΥΣΗ.
 5. Χρειάζονται τρία χτυπήματα από ασπιδοφθόρο όπλο για να σπάσει η ασπίδα.
 6. Τα χτυπήματα πρέπει να είναι γερά, και κοψίματα ή πλήγματα, ΟΧΙ νύξεις.
 7. Ένα όπλο χωρίς πορτοκαλί κορδέλα ΔΕΝ μπορεί να σπάσει ασπίδες, ακόμη κι αν φαινομενικά πληροί τα κριτήρια.

Δηλητηριασμένα όπλα (Πράσινη κορδέλα)

 1. Κάποια όπλα είναι καλυμμένα με ειδικό δηλητήριο. Για να ισχύει αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το αλχημιστικό αντικείμενο Δηλητήριο, ή κάποιο άλλο μέσο με το ίδιο αποτέλεσμα.
 2. Σε κάθε χτύπημα οφείλετε να φωνάζετε ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ, μέχρι να βεβαιωθείτε ότι κάποιος δηλητηριάστηκε- μετά ή εφαρμόστε άλλη δόση, ή αφαιρέστε την κορδέλα το συντομότερο δυνατό, και κυρίως μην ξαναφωνάξετε τη λέξη-κλειδί!
 3. Στον πρώτο παίκτη που το χτύπημα θα προκαλέσει Καίριο Πλήγμα (ΟΧΙ όμως αν αφαιρέσει Πόντους Θωράκισης, δηλαδή πετύχει προστατευμένη περιοχή, ή προστατευτικό ξόρκι), ισχύει το δηλητήριο.
 4. Ένας δηλητηριασμένος χαρακτήρας έχει 30 δευτερόλεπτα να σωθεί, τα οποία πρέπει να μετράει δυνατά εκτός αν κάνει ξόρκι εκείνη τη στιγμή.
 5. Αν μέσα στα 30 δευτερόλεπτα δεν δεχθεί το αλχημιστικό αντικείμενο Ελιξίριο, ή οποιοδήποτε ξόρκι θεραπεύει (Life Siphon, Mending, Rejuvenation, Restoration, Water Healing), τότε ο χαρακτήρας πεθαίνει αμέσως.

Μαγικά όπλα (Μωβ κορδέλα)

 1. Ορισμένα όπλα είναι μαγικά ή μπορούν να γίνουν μαγικά με ξόρκια (Magic Weapon) ή ικανότητες.
 2. Ένα όπλο το οποίο είναι μαγικό δεν κάνει επιπλέον ζημιά (εκτός αν ο στόχος έχει κάποια αδυναμία).
 3. Συγκεκριμένοι στόχοι ή πλάσματα έχουν άμυνες που διαπερνώνται από μαγικά όπλα.